Nasıl “Yerel Hayvan Koruma Görevlisi” Olunur?

İl çevre ve orman müdürlüklerinden yeni bir uygulama

Sokak hayvanları artık gönüllü sertifikalı görevliler tarafından korunuyor. Siz de ‘yerel hayvan koruma görevlisi’ olmak istiyorsanız, il veya ilçe belediyeleri tarafından düzenlenen seminerlere katılıp, sonrasında da İl Çevre ve Orman Müdürlüğü’ne başvurarak görevli kimlik kartınızı alabilirsiniz.

Özellikle kedi ve köpekler gibi sahipsiz hayvanların kendi mekânlarında, bulundukları bölge ve mahallerde yaşamaları sorumluluğunu üstlenen gönüllü kişilere yerel hayvan koruma görevlisi adı verilir.

Yerel hayvan koruma görevlilerinin yetki ve sorumlulukları :

– Bölge ve mahallerindeki sahipsiz hayvanların özellikle kedi ve köpeklerin bakım ve aşılarının yapılması, aşılı hayvanların işaretlenmesinin sağlanması, bölgedeki hayvanların kısırlaştırılması ve aşılandıktan sonra geri bırakılmak veya sahiplendirilmek üzere belediye tarafından kurulan geçici bakımevlerine gönderilmesi gibi yapılan tüm faaliyetler kapsamında yerel yönetimlerle eşgüdüm sağlamakla,

– Bölgelerindeki lokanta, işyeri ve fabrika gibi kuruluşlardaki besin maddelerinden sahipsiz hayvanların faydalanmasını ilgili belediye ile işbirliği içinde gerçekleştirmekle,

– Görevleri kapsamında tespit ettikleri olumsuzlukları il müdürlüğüne bildirmekle, – Bir yıl boyunca yaptıkları çalışmaları Aralık ayı içerisinde bir rapor halinde il müdürlüğüne vermekle,

– Sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanları koruma amacına yönelik olarak geçici bakımevi yararına sosyal etkinlikler düzenlenmesine yardım etmekle,

– Sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanların korunması ile ilgili konularda halkı aydınlatmak amacıyla dergi, broşür ve benzeri yayınların çıkarılmasında yerel yönetimlere yardımcı olmakla görevli ve sorumludur.

Yerel hayvan koruma görevlilerinin seçimi:

Yerel hayvan koruma görevlileri, hayvan koruma dernek ve vakıflarına üye ya da bu konuda faydalı hizmetler yapmış kişiler arasından il hayvan koruma kurulu tarafından bir yıl süre ile seçilir. Yerel hayvan koruma görevlileri görev anında kimlik kartlarını taşımak zorundadırlar. Yıl sonunda hayvanların korunması kapsamında olumlu faaliyetleri tespit edilen kişilerin kimlik kartları yenilenir. Yerel hayvan koruma görevlileri, hayvanların korunması kapsamında görevlerini kötüye kullanmaları durumunda belgeleri iptal edilir.

Yerel hayvan koruma görevlilerine verilecek eğitim ile ilgili esaslar:

Yerel hayvan koruma görevlileri, sahipsiz hayvanların bakımı ve korunması ile ilgili olarak; il hayvan koruma kurulunun kararı doğrultusunda yerel yönetimler tarafından düzenlenen eğitim programına katılırlar. Eğitime tâbi tutulduktan sonra bu kişilere yerel hayvan koruma görevlisi kimlik kartı belgesi verilir. Yerel hayvan koruma görevlileri, ikamet ettikleri il dışında diğer bir ilde yerel hayvan koruma görevliliği hususunda başvuruda bulunamaz. Görevine uygun faaliyetlerde bulunmadığı, il hayvan koruma kurulu tarafından tespit edilenlerin yerel hayvan koruma görevliliği kimlik kartları iptal edilir.

Yerel hayvan koruma görevlilerine verilecek eğitim programı:

Yerel hayvan koruma görevlilerine verilecek eğitim programı aşağıdaki konulardan oluşur.

a) Ev ve Süs Hayvanlarının Korunmasına Dair Avrupa Sözleşmesi.

b) 5199 sayılı Kanun ve bu Yönetmelik.

c) Hayvan davranışı.

ç) Hayvan bakımı ve beslenmesi.

d) Hasta hayvanların tanınması hakkında genel bilgiler.

e) Hayvanların kısırlaştırılması, aşılanması, işaretlenmesi, sahiplenilmesi ile ilgili genel bilgiler.

Yerel Hayvan Koruma Görevlisi olmak için başvuru yapılacak adres:

İl Çevre ve Orman Müdürlüğü (Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü)

Yerel Hayvan Koruma Görevlisi Eğitim Kursu düzenleyecek kurum: İl veya ilçe Belediyeleri

1 Yorum: Nasıl “Yerel Hayvan Koruma Görevlisi” Olunur?

1. Hilal Yıldırım dedi ki:

merhaba,benim ismim hilal ve 15 yaşındayım.
    bir küçük büfe’de (dalyan da, ismi ‘Damak’,postanenin yerinde) çok ufak camkabında bulunan tatlı-sukablumbağa’sına çok üzüldüm, hayvana hiç iyi bakılmıyor. bunun aynı cinsi var:

filitresi yok, UV-lambası yok, fakat azcıkın pis su koymuşlar ve hayvan yüzemıyor okadar ufak aquarium’a koymuşlar o el kadar kablumbağa’sını. yanısıra o durduyu yerde çok ceyran yapiyor ve korkarım ki o hayvan orada uzun yaşamicak diye.. lütfen Siz yardım ediniz o hayvana. dekor gibi tutuluyor orda. Inşallah geri yazarsınız bize,çok bekliyorum yardıma. Çok Teşekürler!

hilal yıldırım

Yorum Yapın