Dalyan ve Tuzgölü, Dünya Mirası Listesi’ne Aday

Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü, Akyaka, Dalyan ve Tuz Gölü için başvuru sürecinin başlatıldığını bildirdi.

Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürü Osman İyimaya imzasıyla ilgili makamlara gönderilen yazıyla, Gökova Körfezi’nin kıyısında, Muğla‘nın sakin şehir (Cittaslow) Akyaka, biyolojik çeşitliliğin yüksek olduğu, başta su kuşları olmak üzere, çok zengin karakteristik bitki ve hayvan topluluklarının yaşama imkanı bulduğu Dalyan ile buz mavisi rengiyle bilinen Tuz Gölü‘nün, UNESCO Dünya Miras Alanları Geçici Listesi’ne dahil edilmek üzere UNESCO sekreteryası nezdinde gerekli girişimlerin yapılması ile başvuru sürecinin başlatıldığı bildirildi.

İyimaya imzasıyla yayınlanan yazıda şunlara yerverildi:

“Bugüne kadar UNESCO Dünya Mirası Alanı Listesi’ne Türkiye‘den aday olarak tek başına doğal alan gösterilmemiştir. Geçici listeye öneri sunma çalışmaları genel müdürlüğümüz ve UNESCO Türkiye Milli Komisyonu çalışmaları ile başlatılmış, 9 Temmuz 2012 tarihinde UNESCO Türkiye Milli Komisyonu ev sahipliğinde ilgili uzmanların katılımı ile bir çalıştay gerçekleştirilmiştir.

Bakanlığımızca çalıştay sonucu ortaya çıkan adaylar da dikkate alınarak yapılan değerlendirmeler sonunda Akyaka (Gökova), Köyceğiz-Dalyan ve Tuz Gölü Özel Koruma Bölgelerine ilişkin başvuru dosyaları hazırlanmış olup, dosyalar yazımız ekinde yetki belgeleriyle birlikte gönderilmektedir. Bu kapsamda adı geçen alanların UNESCO Dünya Mirası Alanı Geçici Listesi’ne dahil edilmek üzere tarafımızdan UNESCO sekreteryası nezdinde gerekli girişimlerin yapılması ve başvuru sürecinin başlatılması hususunda bilgilerinizi ve gereğini rica ederim.”

Kaynak: haberler.com

Yorum Yapın